Welke fotobewerkingsprogramma’s gebruiken fotografen?

Welke fotobewerkingsprogramma’s gebruiken fotografen?

Het photoshop programma voor fotografen

U snapt net zo goed als ik dat de mooiste foto’s online niet met één druk-op-de-knop gerealiseerd zijn. Er speelt natuurlijk van alles achter de schermen voordat die foto word gepost. Vaak worden er meerdere opnames gemaakt van dezelfde shot, zowel in RAW als in JPEG, die worden weggeschreven op twee verschillende geheugenkaarten. In dit artikel lichten wij een aantal fotobewerkingsprogramma’s toe die veel gebruikt worden door professionele fotografen.

RAW Formaat voor fotobewerkingsprogramma’s

Het is echter wel van belang om te zeggen dat de meeste professionele fotografen hun foto’s in RAW formaat schieten. Zo’n foto in RAW formaat behoud veel meer details met betrekking tot de toon- en kleurgegevens die hij kan opslaan. Dit werkt natuurlijk erg voordelig voor de fotograaf als hij de foto wil gaan bewerken! Omdat het schieten van RAW formaat foto’s veel meer detail behoud, zijn deze foto’s ook zwaarder dan het JPEG formaat. U kunt dus aannemen dat de micro SD kaart van zo’n professioneel fotograaf een aardig geheugen capaciteit heeft. Als U thuis ook aan de slag wil met fotobewerkingsprogramma’s om Uw foto’s te bewerken dan raden wij sterk aan dat U een micro SD kaart koopt met voldoende capaciteit. Let ook op dat als U foto’s wilt schieten van bewegende objecten of wildlife, dat U een micro SD kaart kaart koopt met voldoende schrijfsnelheid.

Fotobewerkingsprogramma’s van Adobe

Als we het hebben over photoshop programma’s die professionele fotografen gebruiken kunnen we het pakket dat Adobe aanbied niet overslaan! Het ‘Photography Plan’ van Adobe geeft de gebruiker toegang tot zowel Lightroom als het wereldberoemde Photoshop. Dit pakket is ook goedkoper dan het ‘creative cloud’ pakket dat Adobe aanbied. In dat pakket zitten nog veel meer programma’s die voor heel andere doeleinden zijn ontwikkeld. Lightroom is misschien redelijk makkelijk te leren en te navigeren, maar schrijf dit programma niet af als je een professioneel fotograaf bent, want U kunt er wel degelijk heel mooi en eenvoudig Uw foto’s bewerken. Zo heeft Lightroom bijvoorbeeld ‘lighting presets’ die als een soort recept werken voor Uw foto’s. Door zo’n preset te kiezen past het programma alle relevante aspecten van de foto aan. Naast de presets die Lightroom tot zijn beschikking stelt, kan de fotograaf ook zelf presets creëren en opslaan.

Photoshop hierin tegen is een stuk lastiger om te leren. Dit komt omdat de interface er als beginner heel onoverzichtelijk is, omdat er zo veel tools tot Uw beschikking zijn als U photoshop gebruikt. Maar dit is ook juist de reden waarom het zo’n ongeloofelijk populair programma is. Als je eenmaal bekend bent met het programma is en blijft het een van professioneel fotografen hun favoriete programma om foto’s te bewerken!

Skylum Luminar

In tegenstelling tot Adobe en veel andere ontwikkelaars bied Skylum een product aan waar je maar een keer voor hoeft te betalen, in plaats van een abonnement aan te moeten schaffen. Luminar is ook een perfect balans tussen Lightroom en Photoshop. Het programma beschikt over meer tools dan Lightroom, maar is niet gelijk zo complex als Photoshop. Daarnaast gebruikt Luminar ook dezelfde keyboard-shortcuts als Lightroom, dus als U daar bekend mee bent is het overstappen naar Luminar zeker geen probleem! Verder beschikt Luminar ook over presets, net zoals Lightroom, maar zijn de presets van Luminar ingesteld op veel specifiekere situaties. Een aantal voorbeelden van zulke presets zijn; professioneel, essentieel en zwart en wit.

DxO Photolab

DxO Photolab is een van de fotobewerkingsprogramma’s die echt bekend staat om zijn hoge kwaliteit. Met meerdere awards als beste product in fotobewerkingsprogramma’s, heeft dit product ongetwijfeld alle tools die je maar nodig zou kunnen hebben als fotograaf. Het programma ziet regelmatig updates waar nieuwe innovatieve tools tot de beschikking van de gebruiker gesteld worden. Zo kunt U nu bijvoorbeeld de ‘workspace’ personaliseren, wat betekent dat je de tools die U het meeste gebruikt op een handig plek kan zetten waar U dat fijn vind! Verder bestaan nieuwe tools onder andere ook uit AI Tools, die de foto automatisch aan kunnen passen. DxO Photolab geeft U ook de mogelijkheid om heel gemakkelijk Uw RAW formaat foto’s om te zetten naar JPEG formaat, zodat U ze makkelijk kunt delen.

Gimp

Een van de weinige gratis programma’s die ook gebruikt word door professioneel fotografen is Gimp. Gimp is een open-source programma, wat betekent dat iedereen toegang heeft tot het programma, aldus gratis, maar ook dat Gimp gebruikers zelf tools kunnen ontwikkelen om deze vervolgens te delen met andere gebruikers. Dit is wel de hoofdoorzaak dat Gimp ook gebruikt word door professionele fotografen. Als U ooit opzoek bent naar een tool om een foto te bewerken, is er een grote kans dat iemand uit de Gimp community deze heeft ontwikkeld voor gebruik in Gimp! Verder is Gimp te gebruiken op alle operating systems die er bestaan wat betreft computers, dus is in die zin ook een erg flexibel programma om te gebruiken.

Niet vergeten!

Voordat U een keuze maakt uit een van de aanbevolen fotobewerkingsprogramma’s, leggen we de nadruk nog even op het feit de het noodzakelijk is dat als U in RAW formaat (met veel meer detail) wil schieten, dat U dan ook een micro SD kaart koopt die aan de minimale vereisten voldoet. Denk hier ten eerste aan of Uw micro SD kaart voldoende capaciteit heeft. Als U zowel foto’s van bewegende objecten of wildlife, als foto’s maakt met een camera met ongeveer 20+ megapixels, raden we het aan om ook te kijken of de schrijfsnelheid van Uw micro SD kaart voldoende is!

Een van de fotobewerkingsprogramma’s kiezen

Indien Uw micro SD kaart voldoet aan de vereiste capaciteit en schrijfsnelheid, kunt U een fotobewerkingsprogramma kiezen! Zoek je een pakket waar je alles mee kan? Dan raden we het adobe photography plan aan. Zijn de adobe programma’s nog te ingewikkeld? Wil U niet vast zitten aan een abonnement? Dan raden wij Luminar aan; een perfecte tussenweg tussen lightroom en Photoshop wat betreft functionaliteit, maar in verre niet zo complex als Photoshop! Wil je de hoogste kwaliteit? De meest overzichtelijke werkplek? Dan is DxO Photolab het programma voor U! DxO stelt veel tools tot de gebruiker hun beschikking. Hun regelmatige updates met innovatieve tools, zorgen ervoor dat alle tools die je nodig hebt in dit programma staan. Is dit nou niet het geval, en ben je naar een zeer specifieke tool opzoek? Kijk dan naar het gratis programma Gimp, waar regelmatig nieuwe tools worden geplaatst door andere Gimp gebruikers!

Fleur