Vogelspotten, spot ze allemaal!

Vogelspotten, spot ze allemaal!

Je kunt natuurlijk je volgers laten genieten van je vakantiefoto’s, maar je kunt natuurlijk ook je hobby laten zien. En voor veel mensen is dit vogels spotten. Als vogelspotter wil je natuurlijk zo veel mogelijk vogels spotten. Echter kan het lastig zijn om als beginnend vogelspotter te weten hoe je dit het best aanpakt. Waar ga je bijvoorbeeld deze vogels spotten? Moet je in Nederland zijn of in het buitenland? Wat heb je allemaal nodig om vogels te spotten? En waar haal je deze spullen? En wat doe je als je al deze foto’s hebt gespot? Wij geven je tips om de beste vogelspotter te worden. Spot ze allemaal!

Waar?

Een vogelspotter doet aan vogelspotten

Waar ga je vogelspotten? Dat hangt er natuurlijk gewoon van af welke vogels je wilt spotten. Als je voor een simpele huismus gaat, kun je bij wijzen van spreken gewoon in je achtertuin beginnen. Duiven zul je dan weer vaker in de stad zien. Echt zeldzame, exotische vogels zul je dan weer eerder in de natuur kunnen vinden. Vaker zal je ook naar het buitenland moeten, zodat je bijzondere foto’s kunt maken van vogels die je niet vaak in Nederland ziet. Zoek dit goed uit, zodat je niet op de verkeerde tuin gaat staan. Dan word je straks blij gemaakt met een dode mus en dat wil je natuurlijk niet. Zoek dit dus erg goed uit, zodat je er niet voor niks naartoe gaat!

Hoe?

Een vogelspotter kijkt door een verrekijker

Hoe pak je vogelspotten aan? Welke stappen moet je ondernemen om zoveel mogelijk vogels te zien en vervolgens te fotograferen? Als eerst ga je uitzoeken welke vogels je wil zien en waar deze te zien zijn. Ook zoek je uit wat het weer doet, want bij slecht weer zul je andere vogels zien dan bijvoorbeeld mooi weer. Je gaat allereerst naar de locatie toe. Hier stel je je camera goed in. Zorg dat het hier erg stil is, zodat er veel vogels zullen komen en als je er een ziet, neem je gelijk een foto. Het is dan ook belangrijk om een goede geheugenkaart aan te schaffen. Zoek goed uit welke geheugenkaart je camera nodig heeft. Let hierbij op welke capaciteit je camera aan kan. Ook zoek je uit welke snelheid je moet hebben. Het merk is minder van belang maar persoonlijk neem ik altijd een SanDisk SD kaart om de vogels te fotograferen. Schaf deze aan en neem deze mee naar het vogelspotten. Hiermee kun je de mooiste foto’s maken en zul je snel alle vogels kunnen spotten.

Welke vogels?

Een vogel gezien tijdens het vogelspotten

Ook dit is afhankelijk van wat je zelf wilt. Wil je exotische vogels spotten en deze fotograferen of wil je het simpel houden en in je tuin blijven? Het leukste is om bijzondere foto’s te spotten, zodat je deze kunt fotograferen en de foto’s kunt delen op internet. Het is ook handig om alle foto’s op je geheugenkaart te laten staan. Neem dus een grote geheugenkaart, zoals een 512GB SD kaart, zodat je zoveel mogelijk foto’s kunt spotten. Kijk goed naar de omstandigheden en waar de vogels kunnen zijn. Sommige vogels zie je alleen bij mooi weer en andere alleen als het regent. Ook zijn sommige vogels al te zien op het moment dat het dag is en sommige zal je weer alleen zien als het erg donker is. Ook is het van belang dat het rustig en stil is, zodat je geen vogels met geluid zal wegjagen.

Mark