Hoe kan ik mijn fotografievaardigheden ontwikkelen?

Hoe kan ik mijn fotografievaardigheden ontwikkelen?

Het aangaan van de uitdaging om een goede fotograaf te worden kunnen boekdelen over geschreven worden. Vandaar dat er ook zoveel fotografie boeken verkrijgbaar zijn. Een overvloed aan onderwerpen worden in deze boeken beschreven; van de basis tips, zoals hoe je een camera uitkiest tot welke instellingen er toepasselijk zijn voor welke fotografie, en alles er tussen. In dit artikel zullen wij U, als beginnend fotograaf, in ieder geval een aantal algemene fotografie tips meegeven om snel verbetering te zien in Uw fotografie.

Voor nog meer tips met betrekking op fotografie, kunt U een ander artikel lezen!

Oefening baart kunst in fotografie

Groepje fotografen zijn de zonsondergang aan het fotograferen in een bos aan een meer.

Laten we voorop stellen dat het vak fotografie zeker geen makkie is. Het is niet voor niets dat de beste fotografen in de wereld er aan aardige cent mee verdienen. Maar de vaardigheid om foto’s te kunnen schieten zoals zij dat doen komt natuurlijk niet uit de lucht vallen! In tegendeel, het komt vanuit keihard werken om te verbeteren en Uw grenzen te verleggen binnen het vak. Het punt is, fotografie, als veel andere vaardigheden, leert U het beste door te oefenen. U kunt eindeloos gidsen blijven lezen over camera instellingen, en hoe ze samenhangen. Maar uiteindelijk moet U een gevoel opbouwen voor hoe de ISO, diafragma en sluitertijd elkaar, en het beeld beïnvloeden. Dit is nog maar een enkel voorbeeld van de soort handelingen die U onder de knie krijgt door te oefenen.

Dat gezegd hebbende is het van belang om te melden dat veel oefenen natuurlijk veel foto’s betekend. Deze moet U natuurlijk wel zonder problemen op kunnen slaan. Hiervoor heeft U genoeg opslagruimte en dus een geschikte micro SD kaart voor nodig. Wij raden een micro SD kaart 128Gb aan, voor voldoende opslagruimte wat betreft foto en video bestanden. Dit zou zeker genoeg moeten zijn om een hele dag mee te schieten. Als U de bestanden overzet naar een PC door middel van een kaartlezer, is de micro SD kaart ook gelijk weer klaar voor een nieuwe dag schieten!

Een essentieel onderdeel van fotografie is…

Links een foto van een klein kapel in een bos, zonder fotoshop. Rechts met fotoshop.

Sommigen denken dat het vak fotografie alleen het maken van de foto inhoud. Maar dit is in verre na niet het geval. Als U aan de gemiddelde vakfotograaf zult vragen waar zij de meeste tijd aan besteden in het proces, zal het merendeel verklaren dat dat fotobewerking is.

Maar hoe begint U er aan? Ten eerste is het belangrijk dat als U foto’s wilt gaan bewerken dat U Uw camera zo instelt dat hij in RAW formaat schiet in plaats van het standaard JPEG. Met het RAW formaat wordt namelijk meer toon en kleur gegevens opgeslagen in het bestand. Dit is natuurlijk heel gunstig wanneer U Uw foto’s achteraf wilt bewerken. Maar elk voordeel heeft een nadeel, en zo zijn RAW bestanden een stuk groter dan het standaard JPEG formaat. Dat gezegd hebbende houden wij aan dat U aan een micro SD kaart 128Gb genoeg heeft. Wij raadden deze capaciteit al eerder aan omdat dan ook degene die in eerste instantie niet van plan waren om foto’s te bewerken, alsnog de mogelijkheid hebben om dat later op te pakken.

Verken verschillende takken van fotografie

Verschillende soorten fotografie.

Fotografie is een hele brede term. Zodra U zich erin verdiept zult U er al snel achter komen dat er heel veel verschillende takken zijn. Onder anderen bestaat er; stadsfotografie, natuurfotografie, landschap-, actie- en sport-, portretfotografie. Bij iedere tak zijn verschillende elementen belangrijk, en vereisen verschillende dingen van Uw apparatuur. Zo is de belichting extreem belangrijk voor portretfotografie. Daarentegen is het snel achter elkaar kunnen schieten juist weer belangrijk met actie- en sportfotografie, hiervoor dient u een SD kaart of een Compact Flash kaart aan te schaffen.

Om te ontdekken welke soort fotografie bij U past, moet U vooral denken aan Uw interesses, passies of hobby’s. Het is natuurlijk extra leuk om dingen te fotograferen die U al leuk vind! Zo kunt U Uw hobby’s of passies combineren en nog meer genieten van een dag fotograferen. Als U eenmaal een tak of enkele takken uitgekozen heeft die U interessant vind, wijzen wij er op dat U dan goed kijkt naar wat die tak vereist van zowel Uw camera als de bijhorende micro SD kaart. De burst mode voor actie- en sportfotografie is een micro SD kaart nodig die net wat sneller kan schrijven dan een standaard instap micro SD kaart. Hierboven zeiden wij al dat een micro SD kaart 128Gb vaak geschikt is. Dit advies geldt ook alsnog voor verschillende takken fotografie. Wij adviseren dus dat U zich oriënteert op de micro SD kaart 128Gb en juist de verschillende schrijfsnelheden vergelijkt en kijkt welke geschikt is voor de soort fotografie die U wilt oppakken!

Fleur